În cadrul Programului Pilot prin intermediul campaniilor de intervenție avem în vedere aplicarea următoarelor metode de tip mecanic:
- Smulgerea plantei înainte ca aceasta să producă inflorescențe (lunile mai-iunie)
- Tăierea/ cosirea arealelor infestate înainte că planta să producă inflorescențe
Alte metode de intervenție care vor fi promovate prin intermediul Programului Pilot:
Pentru Sectorul – Ecosisteme urbane și rurale (aliniamente stradale, parcuri, spații verzi, terenuri virane) se recomandă măsuri de prevenție și control mecanic și chimic, aplicabil universal. Aceste măsuri sunt aplicabile pe o gamă largă de specii, habitate sau sectoare de activitate.
Măsuri specifice:
- Măsuri de prevenție:
- Evitarea introducerii intenționate a speciei
- Evitarea transportului și a translocării solului contaminat în alte areale (este recomandată verificarea sursei solului)
- Depozitarea controlată a deșeurilor vegetale contaminate și distrugerea adecvată a acestora (prin incinerare)
- Spălarea și curățarea corespunzătoare a utilajelor care au luat contact cu specia invazivă (pentru a evita transportul semințelor și a părților vegetale care pot determina răspândirea speciei invazive)
- Măsuri mecanice – aplicabile în gospodării și pe marginea drumurilor
- Smulgerea plantei poate fi realizată în perioada mai-prima jumătate a lunii iulie, înainte de înflorire. Reduce semnificativ arealul ocupat și împiedică extinderea arealului ocupat dacă se aplică repetat. Plantele care sunt îndepărtate nu mai apar și nu produc inflorescențe.
- Tăierea/ cosirea se poate realiza periodic din luna iunie până în octombrie. Aceasta practică poate reduce producția de polen, incidența alergiilor scăzând considerabil. Este bine de știut că plantele tăiate sau cosite vor produce inflorescențe și este necesară intervenția repetată în areal.
- Tratament chimic – ușor de realizat însă necesită aplicare repetată; Nu se recomandă decât în cazuri extreme.
Pentru Sectorul: Agricultură (inclusiv zootehnie) se recomandă combatere chimică în funcție de tipul de habitat – sunt prevăzute măsuri specifice pentru anumite tipuri de habitate (de ex. culturi agricole).